SİZİ ARAYALIM
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Kabızlık Neden Olur, Nasıl Önlenir? Tüp Mide Ameliyatından Sonra Kabızlık Neden Olur, Nasıl Önlenir?
14.01.2017
Op. Dr. Murat Üstün

Tüp mide ameliyatlarından sonra özellikle erken dönemde kabızlık sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Gıda ve özellikle de lif alımınız azaldığı için barsak hareketlerinin başlarda yavaşlaması ve büyük abdeste çıkma sayınızın azalması normaldir. Yani eğer rahatsanız ve 2-3 günde bir, zorlanmadan tuvalete çıkabiliyorsanız endişelenmenize gerek yoktur. Ancak, karnın alt kesimlerinde sertlik, ağrı veya rahatsızlık hissi, çok katı gaita, defekasyonda fazla ıkınma zorunluluğu gibi yakınmalar oluşuyorsa müdahale edilmesi gerekir.

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI KABIZLIK

Tedavi edilmeyen kabızlık kötü ağız kokusu, bulantı ve yemeye karşı isteksizlik, gaita taşlaşması, ıkınmaya bağlı kanama gibi yan etkilere yol açabilir.

Kabızlığın en önemli nedenleri arasında yetersiz su alımı (ortalama hedefiniz 1500 ml olmalıdır), yetersiz lif tüketimi, yetersiz egzersiz, stress ve kullandığınız bazı ilaçlar sayılabilir. Aldığınız multivitaminlerdeki demir ve kalsiyum da kabızlığa neden olabilir. Aynı şekilde bazı kişilerde protein tozlarının da benzer yan etkisi olabilir.

Kabızlığı önlemek için ilk yapmanız gereken yeterli miktarda su içtiğinizden emin olmaktır. Yanısıra mutlaka egzersize başlamalısınız. Çok zorunlu değilse demir içeren vitaminleri bir süreliğine bırakabilirsiniz. Narkotik ağrı kesici kullanıyorsanız mutlaka kesmelisiniz. Kabızlığa yol açma potansiyeli olan muz, peynir, pirinç, patates (kabuklu yenirse sorun olmayacaktır) gibi gıdalardan kaçınmanız da işe yarayabilir.

Diyetinizdeki lif oranlarının arttırılması veya lif içeren besin desteklerinin kullanılması işe yarayabilir. Bunun için kadınlarda günlük 25 gr, erkeklerde ise 35 gr lif katkısı faydalı olacaktır. Erik, kayısı gibi lifli meyvelerden hazırlanan püreler veya kompostolar, işlenmemiş kepeğin öğünlere eklenmesi işe yarayabilir. Son olarak da reçetesiz de alabileceğiniz Benefibre gibi katkıları, Dulcolax, X-M gibi bazı laksatifleri kullanabilirsiniz.

SİZİ ARAYALIM
Copyright © 2019 TÜPMİDE. Tüm hakları saklıdır.