SİZİ ARAYALIM
Tüp Mide Sonrası Reflü Tedavisinde Stretta Yöntemi Tüp Mide Sonrası Reflü Tedavisinde Stretta Yöntemi
08.04.2019
Op. Dr. Murat Üstün

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Gelişen Reflü Problemlerinde Stretta Tedavisi

Tüp mide ameliyatı geçirmiş hastalarda reflü tedavisi zorlayıcı bir konudur. Bir çok deneyimsiz cerrah, tüp mide ameliyatı yaptığı hastalarda reflü geliştiğinde ömür boyu mide asidini azaltıcı PPI ilaçlar kullanmasını ve yapacak bir şey olmadığını söyleyerek hastayı gönderir. Oysa gerçekte hem PPI ilaçların çok uzun süreli kullanımı bir takım yan etkilere yol açar, hem de kronik reflü yemek borusu alt ucunda ülserlere ve çok uzun sürede Barrett özofagus denen dönüşüme ve hatta yemek borusu kanserine kadar ilerleyebilir.

Bir çok hastada tüp mide ameliyatından sonra ilk bir yıldan sonra reflü yakınmaları düzelirken, bir kısmında devam edebilir. Bu hastalarda normalde reflü tedavisinde kullanılan Nissen fundoplikasyon ameliyatı da bir çözüm olamaz. Çünkü midenin anatomisi değişmiş ve reflü ameliyatında kullanılan fundus kısmı çıkarılmıştır.

Çok ağır vakalarda ameliyatın Roux-en-Y ameliyatına dönüştürülmesi bir çözümdür. Ancak bu revizyon da kesinlikle ancak çok deneyimli bariatrik cerrahlarca yapılabilecek büyük bir ameliyattır. Kariyerinin başındaki obezite cerrahları tarafından kesinlikle kalkışılmamalıdır. Ayrıca, tüp mide ameliyatını tercih etmiş bir çok hastanın revizyon ameliyatına sıcak bakması mümkün değildir.

Reflü tedavisinde kullanılan ve PPI denilen ilaçların uzun vadeli kullanımda kemik erimesi, clostridium difficile enfeksiyonları, böbrek hastalığı, kalp hastalığı ve demans riskinde artışa yol açtığı bildirilmiştir. Üstelik bazı hastalarda reflü belirtileri PPI ilaçlarla da tam olarak kontrol altına alınamaz.

Stretta Reflü Tedavisinde Bariatrik Cerrahi Hastalarında da Uygulanabilir

Stretta FDA onayı olan, yemek borusu ve mide arasındaki kas tabakasını radyofrekans dalgalarıyla kalınlaştırarak reflüyü azaltan bir metoddur. İşlem tamamen ameliyatsızdır. Alet ağız yolundan endoskopik olarak ilerletilir. Anatomide herhangi bir değişiklik veya cerrahi bir işlem yapılmaz. Çalışmalarda Stretta tedavisiyle kas tabakasının kalınlaştığı ve reflüye karşı bir bariyer oluşturduğu gösterilmiştir. 40’dan fazla çalışmada Stretta’nın kalıcı, etkili ve güvenli bir tedavi olduğu ispatlanmıştır. Stretta tedavisi geçirmek sonra gerekebilecek cerrahi işlemlerde hiçbir şekilde zorluğa yol açmaz. Reflü hastalarında Stretta tedavisiyle % 71 tam iyileşme sağlandığı gösterilmiştir.

Kaynaklar:

1-https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02637713

2-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16738968

Tüp mide ameliyatı sonrası reflüden muzdaripseniz, uzun yıllardır uygulayıcısı olduğumuz Stretta metodu ile reflüden kurtulmak için bize hemen ulaşmak için 05524131143 nolu telefonu arayabilir veya buraya tıklayabilirsiniz.
 

SİZİ ARAYALIM
Copyright © 2019 TÜPMİDE. Tüm hakları saklıdır.