SİZİ ARAYALIM
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Mide Genişler mi? Tüp Mide Ameliyatından Sonra Mide Genişler mi?
13.11.2016
Op. Dr. Murat Üstün

Hastaların tüp mide ameliyatıyla ilgili en sık sorduğu soru herhalde midenin ameliyattan sonra genişleyip genişlemeyeceğidir. Ve aslında bu çok önemli bir sorudur. Tüp mide ameliyatı olmaya karar verdiyseniz, mide hacminiz ciddi şekilde küçültülecektir. Bu daha az gıda tüketerek daha erken doymanızı sağlar. Tüp mide ameliyatının bir diğer getirisi de açlığı tetikleyen hormon olan Ghrelinin seviyelerinin düşmesidir. Ancak, ameliyatın hacim kısıtlayıcı etkisinin tüp mide ameliyatının kilo verdirici etkisinin çoğunluğundan sorumlu olduğu da gerçektir. O halde, ameliyattan sonra midem genişler mi ve tekrar kilo alır mıyım soruları son derece anlamlı sorulardır.
 


Tüp Mide Ameliyatından Sonra Mideniz Genişleyebilir ve Genişleyecektir!
İnsan midesi gıda alımının sonucu olarak inanılmaz bir genişleme yeteneğine sahip, çok esnek bir organdır. Mide duvarları normalde katlantılı bir dokudan oluşur. Buna ruga adı verilir. Bu katlantılar mide hacmi zorlandıkça açılır ve mide duvarları genişler.

Açlık-Tokluk ve Mide Duvarıyla İlişkisi
Gıdalar ağızda çiğnendikten ve yutulduktan sonra yemek borusu aracılığıyla mideye iner. Mide asid salgısı ve kasılmalar sayesinde gıdayı parçalama sürecinin başladığı yerdir. Yemeye devam ettiğimizde her lokma midedeki kısma eklenir ve mide asidi tarafından parçalanmayı bekler. Midemiz tüm bu gıdayı alabilecek şekilde genişler. Mide duvarları yeterince gerildiğinde beyne “bu kadar gıda yeter, doydum artık” şeklinde sinyaller gönderilir. Daha sonra mide parçalama faaliyetine devam eder ve parçalanmış haldeki gıda sindirilmek üzere ince barsağa geçer.

Birçok kişinin fazla kilolu ya da obez olmasının temel nedeni gıdayı diğer insanlardan daha çok sevmeleri değil, açlık-tokluk sinyallerinin bozulmuş olmasıdır. Midenizi sürekli ve düzenli olarak fazla yiyerek gerdiğinizde mideden beyne giden tokluk sinyalleri bozulur. Böylece mide aşırı gerilmeden bu sinyalleri göndermez olur veya yarı yarıya boşaldığında bile “Açım, besle beni” sinyalleri gönderir. Kilo vermenin bu kadar zor olmasının nedeni de budur.

Aşırı Yeme Mide Duvarlarını Gerdiğinde Ne Olur?
Tüp mide ameliyatından sonra mide hacminiz eskisinin neredeyse onda birine inecektir. Öte yandan, çıkarılan mide bölümü midenin daha ince duvarlı ve genişleme kapasitesi yüksek kısmıyken, bırakılan bölüm daha kalın duvarlı ve genişlemesi daha zor olan bölümdür. Buna rağmen, ameliyattan sonra aşırı yeme davranışını sürdürmenizin midenizi genişletebileceğini unutmamalısınız. Herhangi bir bayram ya da kutlamayı bahane ederek fazla miktarda yerseniz mideniz gerilir, gittiğiniz bir tatil ya da yemekte aşırı gıda alırsanız mideniz gerilir. Aslında mideniz sadece işini yapmaktadır ve iyi haber, aynı zamanda kasılarak hacmini küçültmeye uğraşır.

Ancak, aşırı tükettiğiniz bir öğünden sonraki öğün de büyük olur ve bunu düzenli olarak sürdürürseniz mideniz gerilmekten genişlemeye geçecektir. Aslında tehlike midenizin boyutuyla ilgili değildir. Tehlike bu yeme ihlalleri ile sizin yeniden açlık-tokluk mekanizmanızı hasarlamanızdır. Bu kronik yeme döngüsü sonuçta kaçınılmaz olarak tekrar kilo alımına yol açacaktır.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Mide Genişlemesi Nasıl Engellenir?
Bir ya da iki öğünde fazla kaçırmanız midenizde kalıcı bir genişlemeye veya açlık-tokluk tetik mekanizmanızda hasara yol açmayacaktır. Ancak bunu defalarca tekrarlarsanız sorun olacağına emin olabilirsiniz. Tüp mide ameliyatından sonra mide genişlemesini engellemek için yapabilecekleriniz şunlardır:

1-Hacmi sınırlamanız kalori kadar önemlidir. O nedenle diyetinizi total bir kısıtlama psikolojisiyle sürdürmek yerine, haftada bir kendinize hacmi sınırlı olmak kaydı ile bir ödül verin. Ama gıdanın türüne bakılmaksızın, bu asla büyük bir öğün olmasın.

2-Yemek sırasında sıvı tüketmeyin. Yemeklerden bir iki saat önce ve sonra istediğiniz kadar sıvı alabilirsiniz. Bu sayede hem küçük mide hacminizle gerekli besinleri alabilmeniz, hem de sıvıyla karışarak midenin daha hızlı boşalmasını ve daha sık açlık hissetmeyi önlemeniz mümkün olur.

3-Bir öğünde gıdayı fazla kaçırdıysanız bir sonrakinde normalden daha az gıda alın. Böylece öğünleri büyütmeyi alışkanlık haline getirmediğinizden emin olun.

4-Sürekli açlık hissediyorsanız sürekli atıştırmak gibi bir hataya düşmeden önce bazı konuları gözden geçirin. Örneğin yetersiz su tüketmeniz açlık hissini tetikliyor olabilir. Yeterince su aldığınızda açlığınızın daha kontrollü olduğunu göreceksiniz. Atıştırma olarak rafine gıda veya kalorili yiyecekler yerine ceviz, badem gibi uzun süre tok tutacak gıdaları tercih edin. Yemeklerinize doğal tereyağı veya zeytinyağı eklemeniz tokluk hissini arttıracaktır.

5-Sağlıklı tarifler içeren bir yemek kitabını veya tüp mideli hastalar için hazırlanmış tarifleri takip edin.

6-Yemeyle ilgili ihlallerinizle ilgili suçluluk veya hayal kırıklığı yaşamayın. Mideniz ve beyninizin yeni yeme düzenine alışması zaman alacaktır. Yeter ki bunu alışkanlığa döndürmeyin ve normal öğünlerinize dönmek için çaba gösterin. Bunda zorlanıyorsanız mutlaka bize danışın.

7-Mutlaka sosyal medya Obezite Destek grubumuza katılın. Sorunlarınızı paylaşmaktan çekinmeyin.

Unutmayın ki, tüp mide ameliyatından sonra midenin genişlemesi bir mit değil, bir gerçektir. Bunu önlemek akıllıca yeme stratejilerini takip etmekle mümkündür. “Akıllıca Yeme Stratejisi” ni okuyarak beslenme hatalarınızı belirleyebilir, çözüm yollarına ulaşabilirsiniz. Her suiistimalinizde ameliyat kararı, süreci ve sonrasındaki yaşadıklarınızı anımsayın. Ne kadar büyük bir karar verdiğinizi düşünün. Yaşamınızı istediğiniz yöne yöneltecek güçte olduğunuzu unutmayın. Alışkanlıklarınızı değiştirmek ve doğru yola dönmek için hiçbir zaman çok geç değildir.

 

SİZİ ARAYALIM
Copyright © 2019 TÜPMİDE. Tüm hakları saklıdır.