SİZİ ARAYALIM
Tüp Mide Ameliyatına Hazırlananlar İçin 18 Önemli İpucu Tüp Mide Ameliyatına Hazırlananlar İçin 18 Önemli İpucu
05.01.2017
Op. Dr. Murat Üstün

Planlanmış herhangi bir ameliyata hazırlanırken, o ameliyatta ve sonrasında sizi nelerin bekleyebileceği konusunda bilgilenmeniz çok önemlidir. Obezite mücadelenizde sizi kalıcı başarıya götirecek bir metod olarak tüp mide ameliyatına karar verdiyseniz, burada okuyacağınız öneriler süreçlerin sorunsuz ilerlemesi için size yardımcı olacaktır.

1-BARİATRİK CERRAHINIZLA SIKI İLETİŞİM HALİNDE OLUN:
Ameliyattan önceki hazırlık sürecinde en iyisi cerrahınızla veya en azından hasta koordinatörü ile yakın iletişim halinde olmanız rahat ve başarılı bir operasyon geçirmeniz için ilk kuraldır. Ameliyat tek başına çözüm değildir. Bu sizin yaşamınızda kalıcı değişiklikler yapmanızı gerektiren bir süreçtir ve bu süreçte profesyonel bir ekip tarafından desteklenmeniz başarı oranlarını arttıracaktır.

Aynı zamanda ameliyat öncesi veya sonrasında oluşabilecek yanlış anlamalara bağlı hatalı uygulamaları azaltmanın yöntemi de iletişimdir. Ekibin size önereceği tüm kurallara sıkı sıkıya uymanız önemlidir. Her bariatrik ekip hastalarına farklı protokoller uygulayabilir. O nedenle, herhangi bir başka hastanın önerilerini, forumlarda okuduklarınızı veya sadece ameliyat olup, danışmanlığı bir meslek haline getirenlerin tavsiyelerini dinlemek ters tepebilir. Bunlar tamamen kişisel deneyimlerdir. Elbette bilinmeleri faydalıdır, fakat sizi ameliyat eden kişiden gelen önerilere uymanız tümünün üstünde öneme sahiptir.

2-AMELİYATTAN ÖNCE SİGARAYI BIRAKIN:
 

 


Tüp mide ameliyatını seçmenize neden olan en temel faktör, daha sağlıklı bir hayata kavuşma isteğinizdir. Obezite ve ona bağlı hastalıklardan kurtulmak için böylesine radikal bir adım atarken, sağlığınızı negatif etkilediği bu kadar açık olan bir bağımlılıktan kurtulmak için de çaba göstermelisiniz.

Sigara içmek kesin olarak belirlenmiş bir negatif sağlık faktörüdür ve büyük bir ameliyata girmek üzere olan biri için, sigarayı bırakmak da en önemli hazırlık çabalarından biridir. Elbette bunu söylemek yapmaktan çok daha kolay, ama emin olun buna değecektir. Hiç değilse bir süreliğine bırakmanız bile risklerde belirgin azalma sağlayacaktır.

Sigarayı bırakmak için ideal zaman, ameliyattan en az 1 ay öncesidir. Bu, vücudunuza ve özellikle de havayollarınıza bir toparlanma süresi tanır. Ameliyattan sonraki süreçte de sigara içmemeniz eşit, hatta daha fazla öneme sahiptir. Ameliyat sonrası hava yollarında atelektazi denilen çökmeler ve pnömoni denilen akciğer enfeksiyonlarının önlenmesi için sigara içmemeniz çok önemlidir.

Sigarayı bırakmak aynı zamanda kesi yerleriniz için de en iyi iyilşme şartlarını sağlar. Bu, midenizdeki yara yerleri için de fazlasıyla geçerlidir. Sigaraya illa dönecekseniz minimum süre en az 1 ay olmalıdır. Sigara içmeyi kesmemeniz veya ameliyattan sonra da devam etmeniz durumunda göze alacağınız en önemli risk kaçak riskidir. Sigara tüm organlarınıza kan akımını bozar, böylece midenizdeki iyileşme süreci etkilenir ve sonuçta midenizde kaçak ve buna bağlı fistül gelişebilir. Bu durum tedavisi oldukça zahmetli ve masraflı bir durumdur. Dolayısıyla, mümkünse sigaradan sonsuza kadar kurtulun. Bunu başaramayacağınıza inanmıyorsanız en azından ameliyattan 30 gün önce ve 30 gün sonra sigara içmeyi kesin.

Eğer aşırı sigara tüketen biriyseniz, ameliyattan hemen önce sigarayı bırakmanız yarardan çok zarar getirecektir. Çünkü akciğerin kendini toparlama süreci fazla miktarda mukus salgılanmasına yol açar, bu da anestezide ve toparlanmada durumu daha da kötüleştirir. Bu, sigarayı en az 1 ay önce bırakamıyorsanız ameliyat gününe kadar içmeye devam edin demek de değildir. 30 gün önce bırakamıyorsanız en azından 1-2 hafta önce bırakmaya çalışabilirsiniz. Bunu yaparken lütfen biz sizin için en mükemmel sonuca ulaşmak için herşeyi yaparken, sizin sadece sigara içmeye devam ederek komplikasyonlara zemin hazırladığınızı unutmayın.

3-TÜP MİDE AMELİYATI VE ALKOL:

 

 

 


Ameliyattan önce bırakma konusunda alkol sigara kadar ciddi öneme sahip değildir. Tabii elbette düzenli veya hatta günlük alkol tüketimi gibi bir içki probleminiz yoksa..

Günde 1 bardağı geçmeyen alkol tüketiminiz varsa, teorik olarak ameliyattan birkaç gün önce alkol alımını kesmeniz yeterlidir. Ancak midenizle ilgili daha az sıkıntı yaşamak istiyorsanız elbette ideali en az 1 hafta önce alkol tüketimini kesmektir.

Sadece mide mukozasına zararları değil, alkolün aynı zamanda yüksek kalori içeren ve tüp mideden kolayca geçebilecek bir madde olduğu da unutulmamalıdır. Dolayısıyla ameliyattan sonra da alkol tüketimi ciddi miktarda kısıtlanmalıdır.

Alkol karaciğerde metabolize edilen bir maddedir. Oysa tüp mide ameliyatından sonra karaciğeriniz vücudunuzdaki yağ dokusunun metabolize edilmesiyle meşgul olacaktır. Bu nedenle ameliyattan sonra erken dönemde alkol tüketimi karaciğerinize ekstra yük bindirecektir, ki bu da pek akıllıca olmayacaktır.

4-Ameliyattan önce ne yemeli?:
Bu konu ameliyat olmayı tercih ettiğiniz grubun protokolleri ile bağlantılıdır. Ancak genelde temel prensipler aynıdır. Obezite cerrahisine gidecek her hasta, cerrahı ve ekibi tarafından sağlanan ameliyat öncesi diyetle verebildiği kadar anlamlı miktarda kilo vermelidir.

Daha ılımlı BMI’larda olup böyle bir preoperatif diyeti gerektirmeyen hastaların en azından ameliyattan önceki gün katı hiçbir şey yememeleri ve akşam 8’den sonra sıvı alımını da kesmeleri gerekmektedir.

Obezite cerrahisinden sonra ise mümkün olduğu kadar proteinden zengin, vitamin ve mineralden zengin bir diyetle vücudun bu büyü değişiklikle başa çıkmasına destek olunmalıdır. Ameliyat öncesinde berrak olan her sıvının zararsız olduğu yanlışına düşülmemeli, kafeinli içeceklerden, enerji içeceklerinden sakınılmalıdır.

Ameliyat öncesinde sıvılar dahil yudum yudum beslenmeye ve her lokmayı güzelce çiğnemey alışmak, ameliyat sonrasındaki beslenme dönemine antrenman niteliği taşır. Bu diyet ameliyat sonrası diyete kafa olarak da hazır olmanızı sağlar. Ameliyattan sonra yavaş ve iyi çiğneyerek yemek daha az yeme ve kilo vermenin anahtarlarından biridir.

5-Tüp mide ameliyatına zihinsel olarak hazırlanmak:
Yine ameliyat olacağınız ekibe göre bu hazırlık büyük değişiklik gösterir. Bir çok merkez her hastanın ameliyata engel bir psikotik durumu olmadığının saptanması için psikolojik değerlendirmeyi şart koşar. Başarı için hastanın zihinsel olarak bu değişime hazır olması ve prosedürün gereklerini yerine getirebilecek mentalitede olması zorunludur.

Merkez olarak biz bireysel yaklaşımı tercih ediyoruz. Hasta eğer cerrahinin gereklerinden tam olarak haberdar ve bilinçli olarak obezite cerrahisini seçiyorsa, ameliyat sonrası diyet ve diğer gereklilikleri yerine getirebileceğine ve obezite cerrahisiyle kilo kaybının sonuçlarına hazır olduğuna ikna oluyorsak preoperatif psikolojik değerlendirmeyi zorunlu tutmuyoruz.

İdeal olarak her obezite cerrahisi adayı ameliyatın avantajları, dezavantajları ve riskleri konusunda tam olarak bilgilendirilmiş olmalıdır. Yanısıra hastanın ameliyat sonrası döneminde yanında olacak tüm akrabaları da süreç konusunda aydınlatılmış ve tam desteğe hazır olmalıdırlar. Hastanın evde sürecek olan nekahat ve iyileşme döneminde aile desteği çok önemlidir.

Her hastamıza ameliyattan önce terapistimizle ön görüşme yapmalarını ve tüm süreçlerde emosyonel destek almalarını öneriyoruz. Bir psikyatrist ya da psikolog gibi bir profesyonel ameliyat öncesi ve sonrası dönemde mental ve emosyonel olarak daha hazırlıklı ve güçlü olmanızı sağlayabilir. Adaptasyonunuzu arttırabilecek bir diğer aktivite de, bir günlük tutmanız ve duygu durumunuzu, amaçlarınızı, beklentilerinizi burada paylaşmanızdır. Bu aynı zamanda ameliyattan sonra endişelerinizin ve kaygılarınızın kaybolup gittiğini görerek mutlu olmanıza katkıda bulunacaktır.

6-Ameliyata fiziksel olarak hazırlanmak:
Obezite cerrahisine karar veren hastaların tamama yakını zaten sağlık durumları ve fiziksel kısıtlılıkları nedeniyle düzenli egzersiz yapamadıklarından, tüp mide ameliyatı öncesi fiziksel hazırlık sıklıkla kolay olmamaktadır. Günlük rutininizde hafif de olsa değişiklikler yapmak ve en az 30 dk hafif egzersize başlamak bile faydalı olacaktır. Bununla birlikte, ameliyat öncesi egzersiz yapamamanız prosedürde problemlere yol açacak diye endişelenmenize de gerek yoktur. Amacımız vücudunuzu ve beyninizi giderek daha aktif olmaya ve egzersizi alışkanlık haline getirmeye alıştırmaktır.

Egzersiz hiçbir zaman zorlayıcı veya fazla yoğun olmamalıdır. Eğer uzun sürelerle oturuyorsanız sık sık ayağa kalkmanız, kısa mesafelere yürümeniz, asansör ve yürüyen merdiven kullanmaktan kaçınmanız, alışveriş merkezinde en yakın park yerini tercih etmemeniz, eğer işiniz veya günlük yaşamınız egzersize zaman ayırmanızı engelliyorsa en azından birkaç dakika erken kalkmanız, yürümeye, köpeğinizi gezdirmeye veya çocuğunuzla parka gitmeniz bile fark yaratacaktır. Sadece bu küçük değişiklikler bile daha hareketli bir yaşama geçişin ilk adımları olabilir.

Egzersiz yapmak özellikle akciğer kapasitenizi arttırarak, erken ameliyat sonrası dönemde solunum komplikasyonlarını azaltacaktır. Ayrıca yaptığınız her egzersizin karaciğer boyutunun azaltılmasına da katkısı olacaktır.

7-Hastane dönemi için ipuçları:
Hastaneye giderken yanınıza almanız gereken bazı eşyalar vardır, bunlar konforunuzu arttırabilir. Hastanede sadece 3 gün kalacağınızı gözönünde bulundurun. CPAP cihazı kullanıyorsanız, kendi cihazınızı yanınıza almanız uygun olabilir. Dudak nemlendirici, deodoran, bakım kremi gibi özel kozmetiklerinizi yanınıza almayı unutmayın. Hastane koridorlarında yürürken kullanabileceğiniz rahat kıyafetler ve terlikler işinizi kolaylaştıracaktır.

Kullandığınız bütün ilaçları yanınıza alın, fakat ameliyat sabahı hiçbirini kullanmayın. İlaçlarınız hemşirelerimiz tarafından teslim alınacak, gereklilik halinde tedaviniz düzenlenecektir. Ameliyatın ilk gününden sonra kendinizi gayet iyi hissedeceğiniz için sıkılmak istemiyorsanız tablet, laptop, telefon, kitap, dergi gibi sizi oyalayacak şeyleri yanınıza almanızı öneririz. Mümkünse küpe, hızma vb takılarınızı hastaneye getirmemeniz uygun olacaktır. Ya da bunlar ameliyattan önce çıkarılacaktır.

8-Ameliyattan önce evde yapılması gerekenler:
Mümkünse evinizi ameliyat sonrası dönüşünüze hazır halde bırakın. Ameliyatın ilk günlerinde evle ilgili sorunlarla uğraşmak kişisel bakımınızı aksatmasın. Genel bir temizlik yapmak, çamaşırları, bulaşıkları toparlamak, ameliyat sonrası gerekecek sıvı gıda, protein tozu, sebze, meyve vb alışverişi yapmak akıllıca olacaktır.

9-Tüp mide ameliyatı öncesi gereken tetkikler:
Tüp mide ameliyatından önce yapılacak tetkik ve incelemeler en az ameliyatınız kadar önemlidir. Yeterli bir ameliyat öncesi değerlendirme hem ameliyatın başarısını arttırır, hem de komplikasyon ve riskleri en aza indirir. Her ekibin protokolleri farklı olabilir, ancak temel kılavuzlara göre zorunlu tetkikler bellidir. Ameliyat olacağınız merkezi araştırırken bu hazırlıkların usulüne uygun yapıldığını mutlaka kontrol edin.

10-Ameliyatla ilgili bilgilerinizi sevdiklerinizle paylaşın:
Obezite ameliyatlarının doğası ve toplumda bu konudaki bilgi eksikliği nedeniyle muhtemelen aileniz ve yakınlarınızla ameliyat kararınızı konuşmak konusunda sıkıntılar yaşıyor olabilirsiniz. Öncelikle, bu çok kişisel bir karardır ve erişkin iseniz kendi hayatınız hakkında karar verme hakkı sadece sizindir. Bununla birlikte, en yakınınızdakilerin ameliyat planınız hakkında tam olarak bilgi sahibi olmasının pozitif bir katkısı olduğuna inanıyoruz. Çünkü onların da katkısı ve desteği ile ameliyat sonrası dönem çok daha kolay ve katlanılabilir geçecektir. Bunu söylerken, sürecin çok sıkıntılı olacağını kastetmiyoruz. Ancak bu dönem, bizim ve diyetisyenimizin tavsiyelerine sıkı sıkıya uymanızı gerektiren ve diyet kurallarına uymanızın en önemli olduğu dönemdir.

Ailenizin ve arkadaşlarınızın ameliyat olmamanız gerektiğini düşünmesi ve sizi vazgeçirmeye çalışması nadir bir durum değildir. Ancak obezitenin sizi nasıl etkilediğini en iyi siz bilebilirsiniz ve tıbbi olarak da ameliyata uygun bulunduysanız bu kararın doğru olduğuna güvenebilirsiniz. Onların sizi anlamadığını veya desteklemediğini hissederseniz umutsuzluğa kapılmayın. Onlara nedenlerinizi açıklayın ve size tam olarak katılmasalar da desteklerini talep edin. Ameliyat kararınızda etkili olacak yakınlarınızı mutlaka bizimle görüşmeye getirin. Oğlunun ya da kızının ameliyatına şiddetle karşı çıkan ebeveynlerin, bizimle görüşmeden çıkarken “ameliyatı ne zaman yapıyoruz, çok geç olmasın” dediklerine çokça şahit oluyoruz. O nedenle hasta eğitimi bizde sadece hastayla sınırlı değildir, aynı zamanda hastaya fiziksel ve mental destek verecek yakınları da kapsar.

11-Tüp mide ameliyatı öncesi alışveriş listesi:

 

 

Ameliyat sonrası döndüğünüzde evin nekahatinize hazır olması önemlidir. Ameliyattan sonraki ilk haftalarda ihtiyacınız olacak sıvı gıdalar ve besin desteklerini önceden tedarik etmeniz iyi olacaktır. Bizim önerdiğimiz alışveriş listesi şöyledir:

 

 

 

  • Düşük kalorili sıvı içecekler, soya sütü, kefir vb
  • Bariatrik diyetisyenimizin önereceği protein tozu
  • Multivitamin, B12, folik asid, biotin, omega3 gibi çiğnenebilir vitamin tabletleri
  • Tıbbi beslenme ürünleri
  • Yoğurt
  • Yağsız ve şekersiz ya da az şekerli pudding
  • Donmuş yoğurt ve shake’ler
  • Yağsız et, tavuk, balık


Alışveriş listenizde artık asla yer almaması gerekenler ise, her türlü hazır kek, pasta, börek, tatlı, atıştırmalıklar, unlu mamüller, çikolata, donmuş gıdalar, cipsler ve gazlı içeceklerdir.

12-Doktorunuzla her türlü tıbbi detayı paylaşın:
Cerrahınızdan herhangi bir sağlık bilginizi gizlememeniz ameliyat sırasında karşılaşılabilecek her türlü sorunu önlemek için zorunludur. Düzenli aldığınız ilaçlar, geçirdiğiniz ameliyatlar, geçmişteki hastalıklarınız ve varsa bağımlılıklarınız bu kapsamdadır. Eğer ameliyata şehir ya da yurtdışından geliyorsanız, her türlü tıbbi dökümanınızı yanınıza almayı unutmayın.

13-Cerrahınızın önerdikleri dışında tüm ilaçları kesin:
Kan sulandırıcılar, aspirin gibi bazı ilaçlar, bitkisel ürünler, balık yağı vb ilaçtan saymadığınız bazı maddeler ameliyat aşaması ve sonrasında iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir. Antihipertansifler, diyabet ilaçları, aritmi ilaçları gibi bazı ilaçlarla ilgili cerrahınızı bilgilendirmelisiniz. Bazı durumlarda bunların kesilmesi ve ameliyat sonrası doz değerlendirilmesi gerekebilir.

14-İlaçlarınızın sıvı ya da çiğnenebilir formlarını araştırın:
Eve döndüğünüzde ilaçlarınızı bir süre sıvı formda, ya da en azından ezerek almanız gerekebilir. Bu nedenle, kullanmanız zorunlu olan ilaçların sıvı veya çiğnenebilir formlarını araştırın. Yoksa ameliyat sonrası ilk günlerde bunları ezerek veya bölerek almalısınız. Barsakta çözünen enterik kaplı ilaçlar veya bazı kapsül formları bölünemez veya ezilemezler.

15-Mutlaka destek grubumuza katılın:
Aileniz ve yakınlarınızın desteği yanısıra internet üzerinden de Obezite Destek grubumuza katılmanız önemlidir. Birçok farklı forum ve destek grubu vardır, ama hiçbiri cerrahınızın grubu kadar faydalı olmayacaktır, çünkü her ekibin uygulamaları farklı olabilir. Grubumuzda cerrahından düzgün destek alamayan hastalar için de genel kılavuzlar rehberliğinde olabildiğince destek sağlanmaktadır.

16-Olacağınız ameliyatla ilgili her şeyi araştırın:
Tüp mide ameliyatı hakkında detayları araştırmış, avantajlarını-dezavantajlarını, risklerini ve nasıl hazırlanacağını bilen bir hasta gibisi olamaz. Bilinçli hastaların başarı oranları da daha yüksektir. Çünkü neyi neden yapmaları gerektiğini, nelerden kaçınmaları gerektiğini ve en iyi sonuca ulaşmak için nelere uymaları gerektiğini bilirler.

17-Cerrahınızı araştırın:

 

 

 

Cerrahi, cerrahın el becerisi ve deneyiminin sonuçlar üzerinde büyük farklar yaratabildiği bir alandır. Yani hiçbir tüp mide ameliyatı standart değildir ve cerrahınızın yeteneği başarınızı büyük oranda etkileyecektir. Yanısıra komplikasyon oranları da deneyimli ve yetenekli cerrahlarla, diğerleri arasında 4 kata kadar değişmektedir.

Bu nedenle, hayatınızı emanet edeceğiniz cerrahın cerrahi geçmişini, başarı ve komplikasyon oranlarını, size ameliyat sonrası gereken desteği sunup sunmadığını iyi araştırın. Kendilerini kimin, nasıl ameliyat edeceğinden önce ameliyatın maliyetini düşünen hastalar çoğu zaman çok daha büyük maliyetler ödemek, hatta hayat kaybına kadar giden komplikasyonlarla boğuşmak zorunda kalmaktadır.

Elbette maliyet de önemli bir faktördür. Ancak ekonomik gücünüzün ulaşabileceği en kaliteli hizmeti alabileceğiniz cerrah ve merkezi seçin. Sakınacağınız maliyetlerin size fazlasıyla zarar olarak dönebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Elbette karşılaştırmayı yaparken kalite/maliyet oranlaması en ideal olan seçeneği tercih etmelisiniz. Sadece obezite ve metabolizma cerrahisine adanmış olmamız, 15 yıllık tecrübemiz, binlerce primer ve komplike vaka deneyimimiz, bariatrik öncü ve eğitmen niteliğimiz, dünya standartlarında komplikasyon ve başarı oranlarımızla bu konuda size en iyi oranları sunduğumuzdan eminiz.

Cerrahınızla ameliyat öncesinde süreçler hakkında konuşup aklınızdaki tüm soruları sorun. Eğer bu aşamada bile sorun yaşıyorsanız, muhtemelen ameliyat sonrasında da gerekli desteği alamayacaksınız demektir. Yoğunluk bir cerrahın, bu kadar önemli bir müdahale yapacağı hastasına zaman ayıramamasının izahı olamaz. Obezite ve metabolizma cerrahisi sürüm mantığıyla yapılacak bir cerrahi türü değildir. Cerrahınızla iletişiminizin direk ve güvene dayalı olması stress ve anksiyetenizi azaltacak ve başarınızı arttıracaktır. Bu ilişkiyi kuramadığınız bir cerraha, bu biz bile olsak, ameliyat olmamalısınız.

18-Şehir ya da yurtdışından gelenlere öneriler:
Obezite ve metabolizma cerrahisinin başarısı bir cerrah ve merkezin yıllık vaka sayılarıyla paralel olarak yükselir. Bu da, evinize yakın olan yerde ameliyat olmak yerine, bu konuda yoğunlaşmış merkezleri tercih etmenizin risk ve komplikasyonlarda en az 3-4 kat fark yaratacağı anlamına gelir. Eğer yurtdışı veya şehir dışından gelecekseniz mutlaka aile hekiminizi planladığınız ameliyat hakkında bilgilendirin. Eğer ilgilenirlerse ve bizden bilgi almak isterlerse bizimle temasa geçmelerini sağlayın. Ameliyatınızdan sonra sizi en yakından izleyecek olanlar onlardır.

Tüp mide ameliyatından sonra sorun yaşanma olasılığı çok çok düşüktür, ancak gelişirse doktorunuzun olası problemler hakkında bilgili olması çok önemlidir. Özellikle ameliyat öncesi hipertansiyon, diyabet gibi hastalıklarınız varsa, ameliyat sonrası ilk aylarda ilaç tedavinizin düzenlenmesi gerekecektir. Büyük olasılıkla ameliyattan birkaç hafta sonra hiçbir ilaca ihtiyacınız kalmayacaktır. Şimdiden daha sağlıklı bir hayata hoş geldiniz.

 

 

 

 

 

 

SİZİ ARAYALIM
Copyright © 2019 TÜPMİDE. Tüm hakları saklıdır.