SİZİ ARAYALIM
Tüp Mide Ameliyatı Olmadan Önce Cerrahınıza Mutlaka Sormanız Gereken Sorular Tüp Mide Ameliyatı Olmadan Önce Cerrahınıza Mutlaka Sormanız Gereken Sorular
04.01.2017
Op. Dr. Murat Üstün

Obezite cerrahisi diğer ameliyatlardan farklı olarak sadece ameliyat değil, bir süreçtir. Ameliyatın kendisi 30-45 dakika sürebilir, ancak başarıya ulaşmak için ortalama 6-12 aylık bir iyileşme ve adaptasyon süreci, başarının kalıcı hale gelmesi içinse çok daha uzun süreli bir motivasyon gerekir. Obezite cerrahisi size mucizevi şekilde kilo verdirecek bir ameliyat değil, sizin başarıya ulaşmanıza destek olacak güçlü bir silahtır.

Obezite cerrahisine karar verdikten sonra en büyük kararlardan biri de cerrah seçimidir. Obezite cerrahinizi gerçekleştirecek olan cerrahla ameliyat sonrası en az 1 yıl süreyle ve birçok kez görüşme ve kontrolleri de içeren uzun soluklu bir iletişiminiz olmalıdır. İdeal olan bu iletişimin sonrasında da devam etmesidir. Cerrah seçimi aynı zamanda, koordinatör, diyetisyen ve onların hedefinize ulaşmak için size sunduklarını ya da sunmadıklarını da seçmek anlamına gelir. O nedenle, cerrahınıza sormanız gereken 6 önemli soruyu derledik. Bu soruları cerrahınıza sormaktan çekinmeyin, çünkü alacağınız cevaplardan tatmin olmazsanız o cerraha ameliyat olmak zorunda değilsiniz.

 


1-Tüp mide ameliyatlarında deneyiminiz nedir?

Cerrahi söz konusu olduğunda deneyim çok önemlidir. Ancak en çok sayıda ameliyat yapanın en yetenekli olduğu gibi bir bağlantı da yoktur. Genç cerrahların 10 yıl ve üzerinde bir süredir bariatrik cerrahi yapan uzmanların yanında belli bir süre ve vaka sayısında eğitim görmeden tek başlarına obezite cerrahisine girmeleri ve kendi başına vaka yapmaları genellikle yüksek komplikasyon oranlarıyla seyretmektedir.

O nedenle, normal genel cerrahi eğitiminin üzerine en az 2 yılını obezite cerrahisine adayarak, o alanda yeteneklerini geliştiren cerrahları tercih etmelisiniz. Deneyimli bir obezite cerrahının yanında çalışan genç bir cerrah için en iyi referansı deneyimli olandan alabilirsiniz.

Bütün şartlar eşit olduğunda, kendi başına daha fazla sayıda ameliyat yapan cerrahın güç vakalarla başedebilme olasılığı daha yüksektir. Yine belli bir süredir obezite cerrahisine adanmış cerrahların ameliyattan sonra size gereken ve bazen yıllarca sürebilecek desteği vermeleri de daha olasıdır. Cerrah seçiminde yapabileceğiniz en kötü tercih her ameliyatı yapan, arada bir de obezite cerrahisi yapan bir cerrahtır.

2-Tüp mide ameliyatından önce ve sonra nasıl bir destek veriyorsunuz?

Ameliyat sonrası desteği en az ameliyat kadar önemlidir. Obezite cerrahisi bir ameliyat değil, bir yolculuktur. Başarılı obezite cerrahisi hastaları alışkanlıklarını değiştirebilenlerdir. Bu da ancak ameliyat sonrası güçlü bir destek programıyla başarılabilir.

Bariatrik cerrahınızın başarının sadece ameliyat masasından ibaret olmadığını bilmesi gerekir. Aynı zamanda beslenme günlüğünüzü paylaşmaktan çekinmeyen bir bariatrik diyetisyeniniz olmalıdır. Yine cerrahınızın ameliyattan sonra size gerek online, gerekse toplantılarla gereken destek gruplarını sunuyor olması gerekir. Ameliyat sonrası ulaşmakta güçlük yaşayacağınızı düşündüğünüz bir cerraha ameliyat olmamalısınız.

3-Hangi Ameliyatları Gerçekleştiriyorsunuz?

Her obezite cerrahının bütün ameliyatları bildiğini ve uyguladığını düşünmeyin, çünkü öyle değil. Bazı cerrahlar bazı yöntemleri tercih eder ve diğerlerini uygulamazlar. Nedenini sorun. Eğer gerekçe yöntemin başarı oranları vb ise sorun değildir, ancak cerrah sadece bir ameliyat türünü biliyor ve herkese onu öneriyorsa bunda bir yanlışlık vardır. Çünkü hiçbir ameliyat herkes için uygun olamaz. Eğer cerrahınız dürüstçe sadece o ameliyatı bildiğini söylüyorsa, o zaman mutlaka tüm diğer yöntemleri de uygulayabilen bir başka cerrahtan ikinci görüş alın. İyi bir obezite cerrahının revizyonlar dahil tüm metodları ve laparoskopik uygulayabilecek, olası komplikasyonların tümüne yine laparoskopik ve endoskopik olarak müdahale edebilecek yeterlilikte olması gerekir.


4-Bana Hangi Ameliyatı Öneriyorsunuz?

İyi bir obezite cerrahı her hastaya uygun tek bir yöntem olmadığını bilir. Cerrahınız sizinle, yaşam tarzınız, egzersiz alışkanlıklarınız ve diyet türünüzle ilgili tüm detaylara hakim olarak ameliyat seçimini yapıyor olmalıdır. Boyunuzu ve kilonuzu söylediğinizde size belli bir ameliyat türünü öneren bir cerrahı bir kez daha düşünmenizi öneririm. Aslında cerrah sizin için bir prosedürü seçmez, sadece önerir. Diğer bütün yöntemler hakkında da sizi bilgilendirmesi ve seçimi birlikte yapmanız gerekir. Hiçbir yoğunluk nedeni, hayatınızı etkileyecek bir kararı verirken yeterince bilgilendirilmemenizi açıklayamaz. Eğer cerrahınız daha ameliyat öncesi görüşmede size zaman ayırmakta zorlanıyorsa bilin ki gereken ameliyat sonrası desteği de alamayacaksınız.

5-Komplikasyon Oranlarınız Nedir?

Komplikasyon oranları yönteme göre değişir. JAMA dergisinde yer alan 2010 yılındaki bir çalışmaya göre gastrik bypass için ciddi komplikasyon riski % 3.6 iken, bu oran tüp mide için % 2.2’dir. Cerrahınızın ortalamalarının bu düzeyde veya altında olması gereklidir. Eğer karşınızdaki cerrah binlerce ameliyat yaptığını ve hiç komplikasyonu olmadığını söylüyorsa hızla uzaklaşabilirsiniz, bilin ki yalan söylüyordur. Ya ameliyat sayısı konusunda, ya da komplikasyon oranı konusunda..

6-Neden Sizi Seçmeliyim?

Bu soru birçok cerrahı şaşırtabilir, ama bizce önemlidir. Çünkü verilecek yanıt, cerrahınızın obezite cerrahisini ne kadar sevdiğini ve kendini ne kadar adadığını gösterecektir. Ameliyattan sonra sizin ne kadar yanınızda olacağı, vaka sayıları ve deneyimi hakkında söyleyeceklerinden (ki çoğu abartılı olacaktır) çok daha önemlidir.

Sonuç olarak, cerrahınızla mutlaka güvene dayanan uzun soluklu bir ilişki kurmalısınız. Obezite cerrahisi ameliyatı olup gidilecek bir cerrahi türü değildir. İlk görüşmenizde bu soruları sizde güven hissi oluşacak şekilde yanıtlayan cerrah sizin için doğru seçimdir. Cerrah seçiminde evinize yakın olan veya aynı şehirde olan gibi kriterleri bir kenara atın. Teknoloji çağındayız, önemli olan istediğiniz her an cerrahınıza ve ekibine ulaşabilmeniz ve onların her türlü sorununuza gereken aciliyette çözüm üretebilme kapasiteleridir. Bu çoğu hasta için aynı şehirdeki cerrahları için bile geçerli değildir. İyi bir obezite cerrahı sizin başka cerrahlarla da görüşmenizden ve araştırmanızdan rahatsız olmaz. Obezite cerrahisi yeni bir hayata ilk adımınızdır ve doğru ayakla atılması önemlidir. Bunun için zaman ayırın ve doğru soruları sorun.

Ameliyattan sonra ulaşamayacağınızı veya size destek veremeyeceğini hissettiğiniz cerraha ameliyat olmak muhtemelen yanlış bir seçim olacaktır. Çünkü deneyimli bir cerrah ancak revizyon cerrahisi gerektiğinde ve siz kendi hekiminizle devam etmeyecekseniz ya da onun merkezinin destek sistemine girecekseniz size destek vermeyi kabul edecektir. Yani, bir cerraha ameliyat olup bir başkasından kişiye özel destek almanız çoğu zaman mümkün değildir. 

SİZİ ARAYALIM
Copyright © 2019 TÜPMİDE. Tüm hakları saklıdır.