SİZİ ARAYALIM
Polikistik Overiniz Varsa Diyabete Dikkat! Polikistik Overiniz Varsa Diyabete Dikkat!
06.03.2019
Op. Dr. Murat Üstün

Polikistik Over Hastaları Diyabet Açısından Risk Altında!

 

Obezite ve Metabolizma Cerrahisi uzmanı Op.Dr.Murat Üstün polikistik over sendromu olan kadınları uyardı: “PCOS hastaları Tip 2 diyabet gelişimi açısından daha yüksek risk taşıyor ve daha erken yaşta diyabete yakalanıyorlar!”

 

Polikistik over sendromu erken yaşlarda en sık görülen hormonal bozukluk olup,neredeyse 12 kadından birinde görülüyor.  Yumurtalıklarda çok sayıda kistin oluşmasıyla karakterize olan hastalık klinikte en çok adet düzensizlikleri, akne, kilo alımı, tüylenmede artış ve gebe kalma güçlüğü ile kendini gösteriyor. Obez kadınlarda yaygın olarak görülen bu durumun, diyabet gelişimi ile ilişkisi net olarak bilinmemekteydi. Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde yayınlanan geniş kapsamlı bir çalışma bu ilişkiyi net olarak ortaya koyuyor.

 

Polikistik over sendromu olan kadınlarda yapılan araştırmada diyabete yakalanma risklerinin dört kat arttığı ve dört yıl erken tanı konduğu saptandı. 18500’e yakın hastanın incelendiği çalışmada, polikistik overli kadınlarda ortalama Tip 2 diyabet saptanma yaşı 31 iken, PCOS olmayanlarda 35 idi. Vücut kitle indeksi, insülin ve kan şekeri, trigliserid seviyeleri Tip 2 diyabet gelişimiyle ilişkili bulunurken, doğum sayısı Tip 2 diyabet gelişiminde negatif etkiye sahipti.

 

Polikistik overli kadınlarda vücut kitle indeksi ve tokluk kan şekeri seviyeleri Tip 2 diyabet gelişimini tahminlemek için en iyi araçlardır. Ciddi bir diyabet riski yarattığından, polikistik over sendromu olan kadınların diyabet açısından taranması şarttır.

 

SİZİ ARAYALIM
Copyright © 2019 TÜPMİDE. Tüm hakları saklıdır.