SİZİ ARAYALIM
Kilo Vermek İçin Zencefil, Yeşil Çay ve Elma Sirkesi İşe Yarar mı? Kilo Vermek İçin Zencefil, Yeşil Çay ve Elma Sirkesi İşe Yarar mı?
03.08.2019
Op. Dr. Murat Üstün

Zencefil ve Kilo Verim Üzerine Etkisi

Zencefil gingerol ve shogaol olarak adlandırılan bileşenler içerir. Bu maddeler vücutta birçok biyolojik mekanizmayı uyarır. Araştırmalar obezitenin oksidatif stres ve inflamasyona neden olabileceğini gösteriyor. Yani dokuda yağ birikiminin artması dolaşımı ve dokunun oksijenlenmesini sekteye uğratıyor, bu da bir tür iltihabı andıran reaksiyona yol açıyor. Oksidatif stres ise vücuttaki serbest radikallerin artması ile oluşur. Serbest radikal adı verilen maddeler dokuları tahrip eder, yaşlanmayı hızlandırır ve vücudun sağlığı için yokedilmeleri gerekir. Zencefilin antioksidan özellikleri serbest radikalleri kontrol etmeye, anti- enflamatuar özellikleri ise enflamasyona karşı koymaya yardımcı olur.

Zencefilin bu özellikleri direk olarak kilo verme üzerinde etkili olmasa da, obezitenin yan etkilerine karşı koruma sağlayabilir. Diğer araştırmalar ise zencefilin kilo verme üzerinde rolü olabileceğini söylüyor. Bir çalışmada, zencefil tüketen fazla kilolu erkek bireyin daha uzun süre tokluk hissettiği bulunmuştur. Meta analiz çalışmalarına göre zencefil kilo verme üzerinde anlamlı bir etkiye sahip. Gingerollerin kan şekeri seviyesini stabilize edebileceği düşünülüyor.

Limon ve zencefili kilo vermede nasıl kullanabilirim?

Limon ve zencefili bir araya getirmek vücudunuzu sağlıklı tutmak için ekstra bir destek olabilir. Limon suyu yüksek miktarda C vitamini içermesine ek olarak
iştah kesici olarak işlev görebilir. Zencefil suyunuza limon sıkarak tüketmek iştah kesici etkisinin yanında sıvı alımınızı arttırabilir.

Elma sirkesi ve zencefili kilo vermede nasıl kullanabilirim?

Elma sirkesinin zencefil ile birlikte kullanılması, her iki maddenin de antiglisemik ve antioksidan etkilerini artırabilir. Elma sirkesi, karışıma güçlü probiyotikler de getirir ve kilo vermeye çalışırken bağırsak sağlığınızı iyileştirir. Sıcak suda demleyerek hazırlayacağınız zencefil çayına elma sirkesi eklemeden önce soğumasını bekleyin. Çok sıcak su elma sirkesindeki bakterileri öldürür ve probiyotik etkisini kaybettirebilir.

Yeşil çay ve zencefili kilo vermede nasıl kullanabilirim?

Araştırmalar, yeşil çayın kendisinin de metabolizma hızlandırıcı etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Kullanmak için sıcak yeşil çayınıza öğütülmüş zencefil
ekleyebilirsiniz. Yeşil çayın kafein içerdiğini göz önünde bulundurarak günde 1 veya 2 fincan içiniz.

Psikolog ve Bariatrik Diyetisyen: Merve Şahin 

SİZİ ARAYALIM
Copyright © 2019 TÜPMİDE. Tüm hakları saklıdır.